Monday, February 14, 2011

Q7 degil, K7



Fenerbahce usutuste 5. ikinci yaridaki de 4. macini kazanarak averajlada olsa ikincilige yerlesti. Zorluk derecesi yuksek gorunen mac beklenenin aksine rahat gecti. Bunda erken gelen golun etkisi var tabiki, ama o gol olmasa bile Fenerbahce bu aksamki maci kazanacagini en bastan belli etti. Cok onemli bir engeli daha asan Fenerbahce, bu hafta oynayacagi Besiktas macina daha rahat cikacak. Alinacak bir beraberlik bile takimin isine yarayacak. Bu rahatlik olumlu yansiyabilecegi gibi, takimi rehavete de itebilir. Umarim Kocaman bunun tedbirini alir ve son haftalardakimucadele devam eder.

Sok Baski
Fenerbahce sik sik yaptigi gibi yine sok bir baski ile basladi maca. Cok gecmeden de bu baskiile gelen hata sonucu golu buldular. Fenerbahce bu sok baski isini cok iyi yapiyor. Bu sene Trabzon maci ve gecen sene Besiktas maclarinda da ayni sok baski ile erken goller bulup maci almislardi. Bu maca oyle basladilar ki uuzun sure Kayseri kendine gelemedi.

Baski konusunda gosterilen basarinin son paslarda gosterielememesi ikinci golu bulmasini engelledi takimin. Hlbukiobaski esnasinda ikinci gol bulunabilse,mac oracikta bitecekti. Bu nedenle Fenerbahceliler rahatlamak icin Lugano'nun golunu beklediler. Macin genelinde bu final paslarindaki eksiklik bariz goruldu. Bu macbelki cok problem olmadi, ama onlem alinmazsa Fenerbahce'nin basi agrayabilir ilerleyen haftalarda. Ozellikle Niang'i cok basarisiz buldum bugun, bir golatmasina ragmen. Bircok pozisyonda final paslarini yanlis yapti ve kaleci ile karsi  karsiya kalabilecegi pozisyonlari da yavasligindan dolayi ezdi. Bu konuda son haftalarda bir dusus icerisinde. Fizik olarak iyi durmuyor. Bence oyundan cikartlimaliydi ve Semih ileri gecmeliydi ikinci yarinin baslarinda. Bu sekilde israr takima da Niang'a da zarar veriyor.

Kocaman'in ilk 11secimi son derece dogruydu. Yabanci hakkini Dia'dan yana kullanmasi, Ozeri kanada almasi olumluydu. Ozer de fena oynamadi ve kanatta her zaman alternatif olabilecegini gosterdi. Selcuk da Emre'nin yegane partneri oldugunu iyi oyunuyla ispatladi. Topuz'un muthis performansi devam ediyor, ilk golun asisti de yine ondan geldi. Lugano bu sezon 5. golunu atti ve savunmada da kusursuzdu. Alex durgundu bugun, ama buna ragmen takimin rahat bir galibiyet almasi cok onemliydi. Dia da fena oynamadi, ama savruklugu devam ediyor. Biraz daha derli toplu oynasa muthis bir silah olacak Fenerbahce icin.

Son olarak Fenerbahcenin kalitseinden bahsetmek istiyorum. Son zamanlardan takimlardaki golu dusunen, ayagi pas yapan oyuncu sayisi siklikla tartisiliyor. Daha defansif mi (kimisi daha kazma diyor), daha ofansif futbolcu tercihleri basariyi getirir tartismalari yapiliyor. Ozellikle Hagi'nin Sabri ve Neill'i orta sahada oynatmasi  cok elestiriliyor. Bugun Fenerbahce'de ayagi pas yapabilen, golu dusunen, kaliteli ayaklara sahip tam 7 oyuncu vardi (Niang, Alex, Dia, Ozer, Santos, G. Gonul. Topuz). Bu oyuncularin hepsi ne yaptigini bilen, adam eksiltebilen, kaliteli ayaklar. Ki bunlarin bazilarinin defans yonu de guclu. Bu tercihi cok cesur ve dogru buluytorum. Fenerbahce'nin cok gol yeyip yenildigi zamanlar da olacaktir ama bu oyun kurgusuyla keyif verecegini ve basarili olacagini dusunuyorum.  Turkiye'de hicbir takimda oyunun iki yonunu birden oynayabilecek bu kadar oyuncu yok ve Fenerbahce bunun avantajiniiyi kullanmali. Yani ozetle mesele Q7ye sahip olmak degil K7 sahip olabilmek ve takim olmak.

No comments:

Post a Comment