Sunday, August 26, 2012

Patrona Saygi, Alex'e Vefa

  

Gecen yazimdan bu yana Fenerbahce Vaslui'yi eledi ve Spartak Moskova ile de ilk macini oynadi. Ligdeki ilk macindan da 4 puan cikardi. Yeni sezon oncesi Fenerbahce'nin teknik manada analizini yapacakken kucagimizda nur topu gibi bir Alex krizi bulduk. Suanda herseyin onune gecmis olan bu krizden bahsedelim biraz.

Aykut Kocaman'in eskiden beri kafasinda Alex'siz ve daha modern bir oyun kurgusu oldugu biliniyor. Degisik zamanlarda yaptigi aciklamalar ile de bunu teyid etti. Elinde yeteri kadar kaliteli oyuncu bulunmadigi ve istedigi oyunu oynatamayacagini anlayinca da Alex'li duzene devam etti.  Ilk sene zaten dusunclerini yapmasi cok zordu. Ikinci sene de sike olayi tekrar Kocaman'i Alex'li duzene mahkum etti. Kocaman ilk kez bu sene kfasindaki kurguya uygun isimler transfer etti. Kuyt ve Krasic bu yapinin en onemli taslari. Kuyt'un transferine bizzat kendisinin gitmesi de bunun kaniti. Hatta Kuyt'u Alex'in yerine takimin liderligi icin dusundugunu tahmin ediyorum. Kocaman bu sene yumusak bir gecis yapmak istiyor. Alex'e de gecen senelere gore daha az sans vererek takimi gelecek yil Alex'sizlige alistirip istedigi kurguyu kurmak istiyor.

Kabul edersiniz veya etmezsiniz, Kocaman'in kafasinda bir oyun plani var ve transferleri buna gore yapti. Yavas yavas da bu sisteme gecmek istiyor. Nedir bu sistem? 4-3-3 un agirlikta oldugu, fizik acidan daha guclu ve agresif, hizli hucum eden ve sert bir takim. Transferler de buna gore yapildi. Bunun yaninda Alex'ten de olabildigince yararlanmak istiyordu. Ta ki Alex'in kiskansclik aciklamasina kadar.

Alex taraftar icin cok ozel bir oyuncu ve muthis bir kredisi var. Bu kredinin verdigi guvenle de cok cesur aciklamalar yapiyor. Yalniz bu kez baltayi tasa vurmusa benziyor. Yazdigi tweet'i silip yalanlamasina ragmen, yani donus yapmasina ragmen Kocaman affetmedi kendisini. Alex'i her ne kadar cok sevsem de, bu konuda haksiz duruma dustugunu soylemeliyim. Sonucta Kocaman Alex'in patronudur ve calisanlar patronlarina uymak zorundadirlar sevmeseler bile. Istemiyorsa da yonetimle konusur ve takimdan ayrilir. Alex bir manada hakli iken, yaptigi aciklama ile haksiz duruma dusmustur.

Kocaman'in kendisine kiskanc diyen birisini kadro disi birakmasi cok normal. Aziz Yildirim'in da tam yetki verdigi Kocaman'in arkasinda durmasi normal. Ama sanki bu destegi biraz abartip yanlis yapti. Mactan sonra yaptigi aciklamada profesyonellikten bahsetti ve kulupte bu tarz seylere izin vermeyecegini soyledi. Halbuki mac icerisinde kulup baskaninin mikrofonu eline alip taraftara yon vermesi takimin kurumsal kimligine hic yakismadi. Baskannin mac oynanirken orda ne isi var. Varsa bir mesajin mactan sonra konusursun veya kulupten bir aciklama yaparsin. Ayrica taraftar bir musteridir ve kulubu ayakta tutan yegane kitledir. Taraftar istedigini elestirme istedigini de ovme hakkina sahiptir. Buna futbolcu, teknik direktor ve baskan da dahildir. Hic kimsenin taraftari yaptigi elestiriden dolayi fircalamaya hakki yoktur. Bu da kesinlikle unutulmamalidir.

Peki bundan sonra ne yapilmali. Alex Fenerbahce'de 8 yilda inanilmaz isler yapip tarihe daha simdiden adini yazdirmistir. Oyle bir hamleyle atilip silinecek bir oyuncu degildir. Bunu taraftar affetmez ve ne yonetim ne de teknik kadro o koltukta kalamaz. Bunun bilincinde olan Yildirim, Alex ile konusup bu isi tatliya baglayacaktir. Kocaman da olgun bir insandir ve Alex'i tekrar kadroya alip oynatacaktir. Kendisi hakkinda ileri geri konusan Santos'u nasil geri kazandigini hatirliyorsunuzdur. Cok onem verilen Moskova maci oncesi bu mesele halledilip maca sorunsuz bir sekilde cikilacaktir. Alex de Fenerbahce'yi cok seven bir oyuncudur ve bu isi uzatmayacaktir.

Sonuc olarak bence Alex son sezonunu yasiyor Fenerbahce'de. Bu olay bence donum noktasi olacak ve sezon sonuna kadar sorun rafa kaldirilacak. Alex patronuna gereken saygiyi gosterecek, kulup de Alex'e gereken vefayi gosterecektir. Sezon sonunda da yollar mutlu bir sekilde ayrilacaktir.

No comments:

Post a Comment